Kimble
NAVKIMBLEN TARINA

60-luvun puolen välin tienoilla Poriin asettunut Aarne Heljakan perhe sai ”ameriikanserkuilta” lahjaksi Trouble-nimisen pelin. Sen kehittivät 1960-luvun alussa amerikkalaiset Kohnerin veljekset sekä Al Stubbmann, joka keksi yhdistää kansanomaisen takaa-ajopelin muoviseen pelilautaan ja aivan uuteen pop-o-matic – mekanismiin. Nelostuotteelle näillä miehillä ja heidän kekseliäisyydellään on luonnollisesti korvaamaton merkitys. Se kulminoituu peliin nimeltä Kimble.

Hieman myöhemmin, kun suuren suosion saanut peli oli viisilapsisessa perheessä pelattu melkein puhki - tarkalleen ottaen vuonna 1967 - sai Aarne Heljakka idean: pelin valmistus ja markkinointi kannattaisi varmaan aloittaa myös Suomessa! Pian idean keksimisen jälkeen käynnistyi Heljakoiden autotallissa huimaa vauhtia kasvava pelinvalmistus, vastaperustetun yrityksen päätuotteena juuri perheen pelisuosion saavuttanut Kimble.

Amerikkalaisesta Takaa ajettu -tv-sarjasta nimensä saanut Kimble-peli oli syntynyt, ja loppu onkin suomalaista pelihistoriaa. Pop-o-maticin iloinen pauke rytmittää yhä matkaa kohti kotipesää niin lastentarhoissa, koko perheen peli-illoissa kuin yliopistojenkin pelikerhoissa. Tätä suomalaisten pitkäkestoista pelisuosikkia valmistetaan yhä Porissa, kymmeniä tuhansia kappaleita vuosittain.
Historia